Anasayfa Kuru İncir

Kuru İncir

Yüksek oranda besin lifi içermesi ve bu sayede başta kabızlık olmak üzere çeşitli sindirim sorunlarına iyi gelmesi incirin faydaları arasında ilk sırada sayılabilir.

Ancak incirin sağlığa faydaları sadece bununla sınırlı değil. Güçlü kemikler için gerekli magnezyum, kalsiyum ve K vitamini bakımından zengin olan incir kemik sağlığının korunmasına yardımcı meyveler arasında yer alıyor.

Oldukça düşük kalori değeri (1 incir 40-45 kalori) nedeniyle diyet listelerinin vazgeçilmezi olan inciri aynı zamanda tansiyonu düşürmek için de yiyebilirsiniz.

İncirin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Tansiyon: İncir potasyum bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Potasyum minerali tansiyonun (kan basıncının) dengelenmesine yardımcı olur.

Günümüz beslenmesi genel olarak daha az potasyum içeren sebze ve meyve, daha çok sodyum içeren hazır gıda, konserve besin ve fast-food içerdiği için yüksek tansiyon en yaygın sağlık sorunlarının başında gelmektedir.

Düzenli olarak incir gibi potasyum bakımından zengin sebze ve meyveler yemek (koyu yeşil yapraklı sebzeler, beyaz fasulye, balık, mantar, muz…) yüksek tansiyonu ve buna bağlı olarak gelişen kalp ve damar hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.

Kabızlık: Kabızlık yetersiz besin lifi ve vücudun ihtiyaç duyduğundan daha az miktarda sıvı tüketimi nedeniyle sertleşen dışkının bağırsaklardan geçmesinin zorlaşmasıyla oluşur. Beslenme alışkanlıkları kabızlığın başlıca nedenidir.

Düzgün bir sindirim sistemi ve düzenli olarak tuvalete çıkabilmek için besin lifi bakımından zengin sebze ve meyveler tüketmeli, ayrıca gün içinde içtiğiniz su miktarını artırmalısınız.
İşte bu noktada yüksek oranda besin lifi içeren incir kabızlığa karşı tüketilmesi tavsiye edilen meyvelerden biri olarak öne çıkıyor. Özellikle kurutulmuş incir bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı gıdalar arasında ilk sıralarda geliyor.

Diyabet: Diyabetik beslenme listeniz için uygun bir meyve arıyorsanız incir tam size göre olabilir. Besin lifi bakımından zengin incir gıdalardan alınan şekerin sindiriminin ve vücut tarafından emilimini yavaşlatır. Bu özelliği ile hem tip 2 diyabet hastalarına hem de tip 2 diyabet riski bulunan kişilere önerilen meyveler arasındadır.

Kemik Sağlığı: Neredeyse tüm sebze ve meyveler kemi sağlığına katkıda bulunur ve kemik hastalıklarından korunmamıza yardımcı olur. Ancak magnezyum, kalsiyum ve K vitamini içeren incirin bu meyveler arasında özel bir yeri var. Magnezyum kalsiyumun vücut tarafından işlenmesine yardımcı olurken K vitamini kalsiyumun kemikleri güçlendirmesini sağlar.

Antioksidan: Kurutulmuş incir antioksidan bakımından en zengin kuru meyveler arasında yer almaktadır. Meyve kaynaklı antioksidanların özellikle göz sağlığının korunmasında sebze kaynaklı antioksidanlara göre daha etkili olduğu bilinmektedir.

55 yaş üstü yetişkinler arasında yaygın olarak görülen bir göz hastalığı olan sarı nokta (makula dejenerasyonu) hastalığından korunmak için düzenli olarak kuru incir yiyebilirsiniz.

Demir: 1 adet incir günlük demir ihtiyacının %1’ini karşılar. Demir eksikliği nedeniyle demir bakımından zengin sebze ve meyveler tüketiyorsanız inciri listenize eklemenizi öneririm.

Kilo Verme: Besin lifi bakımından zengin besinler sindirimi yavaşlatıp kan şekeri dalgalanmalarını önler. Bu sayede yeterli miktarda besin lifi alındığından tokluk hissi daha uzun sürer ve dolayısıyla gün içinde daha az yemekle daha uzun süre tok hissedebilirsiniz.

Yüksek oranda lif içeren incir hem lezzetli bir atıştırmalık olarak hem de tokluk hissini uzatma özelliğiyle kilo vermenize yardımcı olabilir.

Kalp Sağlığı: İçerdiği potasyum ile kalp hastalıklarının önünü açan yüksek tansiyonu dengeleyen incirin kalp sağlığı için faydalı bir diğer özelliği de incir yapraklarının trigliseritleri (kanda bulunan yağ formu) düşürmesidir.

İncir yapraklarıyla çay hazırlayarak kalp sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.

B Vitaminleri: Taze ve kurutulmuş incir B5 vitamini, folat (B9 vitamini), B3 vitamini (niasin) ve B6 vitamini içerir. Tüm bu B vitaminleri gıdalar yoluyla alınan karbonhidrat, protein ve yağların vücut tarafından işlenmesi sırasında kullanılır.

Meme Kanseri: 51.823 kadının katılımıyla yapılan bir araştırmaya göre menopoz sonrası dönemde daha çok meyve kaynaklı besin lifi tüketen kadınların meme kanserine yakalanma oranı tüketmeyenlere göre %34 daha az. Lif bakımından zengin diğer meyveler arasında elma, hurma, incir, armut ve eriği sayabiliriz.

Kolesterol: İncirde bulunan pektin (suda çözünen lif) sindirim sistemine girdiğinde fazla kolesterolü temizler ve vücuttan atılmasını kolaylaştırır.

İncirin Diğer Kullanım Alanları
Yukarıda incir yemenin sağlığa faydaları ile ilgili bilgiler vermeye çalıştım. Aşağıda ise incirin ve incir yaprağının geleneksel kullanım alanları hakkında bazı bilgiler bulabilirsiniz.

Akne: Ezilmiş taze inciri akne üzerine sürüp 15-20 dakika beklettikten sonra ılık suyla temizleyin. Bu uygulamayı temizleyici ve parlaklık veren yüz maskesi olarak tüm yüzünüz için kullanabilirsiniz.

Boğaz Ağrısı: 1-2 adet kurutuşmuş inciri 2 çay kaşığı balla birlikte sıcak suda karıştırıp çay gibi için.

Ağız Yaraları: 2-3 adet taze incir yaprağını çiğneyin. İncir yaprağı ağız yaralarının tedavisine yardımcı olur ve nefes kokusunu önler.

İncirin Besin Değeri
1 adet incir (yaklaşık 65 gram)

47 kalori
0.5 gr protein
90.9 IU A vitamini (günlük ihtiyacın %2’si)
1.3 mg C vitamini (günlük ihtiyacın %2’si)
3 mcg K vitamini (günlük ihtiyacın %4’ü)
0.3 mg niasin (günlük ihtiyacın %1’i)
0.1 mg B6 vitamini (günlük ihtiyacın %4’ü)
3.8 mcg folat (günlük ihtiyacın %1’i)
0.2 mg B5 vitamini (günlük ihtiyacın %2’si)
22.4 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %2’si)
0.2 mg demir (günlük ihtiyacın %1’i)
10.9 mg magnezyum (günlük ihtiyacın %3’ü)
9 mg fosfor (günlük ihtiyacın %1’i)
149 mg potasyum (günlük ihtiyacın %4’ü)
0.1 mg bakır (günlük ihtiyacın %1’i)
0.1 mg manganez (günlük ihtiyacın %4’ü) içerir.
Yukarıdaki rakamlar 4 yaş üzeri için önerilen 2000 kalorilik referans diyetine göre oluşturulmuştur. Günlük vitamin ve mineral ihtiyaçları kişinin sağlık durumuna göre değişebilmektedir.

TAKİP EDİN
izmir web tasarım

Tüm Hakları Saklıdır © 2016 goldenfood.eu